Hortus Kariva

Een moestuin voor mensen die behoefte hebben aan méér sociaal contact. 

Informatie

In mei 2020 is stichting Maatjesopmaat begonnen met het opzetten van een sociale moestuin in de duinvallei (Zanderij), genaamd: Hortus Kariva (KAtwijk, RIjnsburg, VAlkenburg).

Er is een jaarlang keihard gewerkt door een grote groep vrijwilligers. In het voorjaar van 2021 is de moestuin eindelijk officieel geopend en in gebruik genomen door een groep deelnemers die ieder hun eigen moestuinbak onderhouden.

Verbinding en toegankelijkheid

Op Hortus Kariva staat de verbinding tussen mensen centraal: deelnemers komen hier samen om met elkaar te tuinieren en nieuwe contacten te leggen.

Iedereen is welkom en dat is ook te merken als je op de tuin komt! Stichting Maatjesopmaat vindt dat iedereen meetelt, ook bij Hortus Kariva. Voor mensen die minder mobiel zijn, zijn er daarom verhoogde bakken, verbrede paden en toegankelijke watervaten geplaatst. Er is zelfs een aantal deelnemers die met een elektrische rolstoel langskomen om te tuinieren! Deelname is geheel gratis, zodat mensen die het minder breed hebben ook gewoon mee kunnen doen.

Sociale ontmoetingsplek

Naast tuinieren ligt de focus in de tuin vooral op de sociale interactie. Tijdens de eerste maanden zijn er al mooie contacten gelegd tussen de tuinders: sommige tuinders spreken ook buiten de tuin met elkaar af. Ook mensen die geen bak hebben op Hortus Kariva, zijn welkom om gezellig langs te komen en een praatje te maken.

Ben jij of ken jij iemand die het leuk vindt om ook langs te komen of mee te doen?

Volg ons op

Stel uw vraag over de sociale moestuin

Vrijwilligers aan het woord.

’Ik zit in het laatste jaar van mijn studie, toegepaste biologie in de richting plant, met in het bijzonder de teelt en de veredeling. Dit, samen met mijn werk bij een kweker in de regio, sluit perfect aan bij de tuin. Nu we net zijn gestart, hebben we extra moeite gedaan om het voor de deelnemers zo makkelijk mogelijk te maken. We verwachten van de deelnemers actieve deelname: de verantwoordelijkheid voor het onkruid wieden en de watergift ligt bij de deelnemers zelf. Persoonlijk wil ik vooral mensen het plezier van tuinieren laten ervaren. Er valt zoveel te leren en het feit dat je het zelf allemaal doet, geeft veel voldoening. Ook geloof ik dat het kweken van je eigen groente en fruit structuur geeft, wat voor veel mensen fijn is: er is dan altijd iets om naar uit te kijken.’

Abram Schaap initiatiefnemer van de tuin

Hortus Kariva is voor mij een plek om tot rust te komen in de natuur. Nieuwe en leuke mensen te ontmoeten. Een gemeenschappelijke plek voor ontmoeting, elkaar helpen en samen te zijn! Samen tuinieren ontdekken en maken! Het wonder van de natuur dichtbij beleven. Van een zaadje te zien groeien tot zonnebloem, tomaten en andere gewassen.

Marilaine
From our blog

Latest News

X