Volgens de officiële cijfers van het GGD zijn in onze regio 44,8% van de mensen (te vaak) eenzaam en 9,1% ernstig eenzaam. Bedenk je maar eens dat bijna de helft van alle mensen zich eenzaam voelt.
Dit in je achterhoofd gehouden is er dus altijd wel iemand in jouw omgeving die daar last van heeft, zij het in je kennissenkring of in je familie.
Maar wat is dat nou precies eenzaamheid?
Eenzaamheid is het niet voldoende verbonden voelen met andere mensen. Eenzaamheid is een gevoel en kan worden omschreven als: een leegte, een gat, er niet bij horen.
De definitie van eenzaamheid bepalen is belangrijk in de aanpak van eenzaamheid. Eenzaamheid is in officiële term; het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties.
Hoe ontstaat eenzaamheid?
Eenzaamheid ontstaat als er vaste patronen van verbinding met andere mensen verbroken worden. Dit kan bij negatieve gebeurtenissen, maar ook bij positieve gebeurtenissen.
Zoals: verhuizen, trouwen, je eerste kind, overlijden van een partner of een vriend, het aanpassen van leefstijl (stoppen met roken en drinken). Kortgezegd situaties waarin vaste patronen binnen relaties (drastisch) veranderen.
Als vaste patronen in relaties veranderen dan kan het een gevoel van eenzaamheid geven. Vaak is dit gevoel heftiger als de patronen van verbinding ook sterker aanwezig waren, als je buurman verhuisd heeft dit logischerwijs minder impact als wanneer je partner overlijdt. Het gevoel van eenzaamheid is iets heel natuurlijks en iedereen kan dit overkomen.
Eenzaamheid gaat dus over verbroken patronen van verbinding met andere mensen. Daarom ook de vernieuwde definitie: ‘’Eenzaamheid is het fysiek ervaren van een tekort aan (patronen van) verbinding met andere mensen.’’
Fysiek ervaren
Eenzaamheid is lichamelijk voelbaar en meetbaar in het brein, het activeert de zelfde hersengebieden als pijn en stress. Eenzaamheid ondermijnd je afweersysteem en zorgt er voor dat je vatbaarder bent voor ziektes. Het is ongezond, lijdt eerder tot depressie, zorgt voor verminderde cognitieve prestaties, een verhoogde bloeddruk en er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat mensen die langdurig last hebben van eenzaamheid een verhoogde kans hebben op vroegtijdige sterfte. Langdurige eenzaamheid zorgt voor verminderde sociale prestaties en een verlaagd zelfvertrouwen.
Eenzaamheid een probleem?
Eenzaamheid is net als honger en dorst een signaal die jou aan wil zetten op het nemen van actie. Het aanhalen van oude contacten of het maken van nieuwe vrienden. Eenzaamheid zelf is niet altijd direct een probleem, het is een hulpbron (signaal) die je aangeeft om meer in contact te komen met andere mensen. Lukt dit voor een langere periode niet? Dan wordt eenzaamheid chronisch en moeilijk om uit te komen.
Het beste is om te voorkomen dat eenzaamheid chronisch wordt, door op jonge leeftijd te leren hoe je kunt omgaan met gevoelens van eenzaamheid. Leren dat eenzaamheid bij het leven hoort en dat het noodzakelijk is dat jij zelf de gene bent die een stap neemt om je (sociale) situatie te verbeteren. Lukt dat niet (meer) zelf? Vraag dan om hulp!
Wil je meer weten wat je kunt doen om jouw eenzaamheid aan te pakken? Neem dan contact op met mij via: erik@maatjesopmaat.nl