Week van de toegankelijkheid

Toegankelijkheid is meer dan het weghalen van alle fysieke en digitale drempels. In een écht toegankelijke samenleving wordt iedereen overal gastvrij en normaal ontvangen

Toegankelijkheid is meer dan het weghalen van alle fysieke en digitale drempels. In een écht toegankelijke samenleving wordt iedereen overal gastvrij en normaal ontvangen.

Dit jaar vraagt de Week van de Toegankelijkheid speciale aandacht voor sociale toegankelijkheid.  Sociale toegankelijk gaat over hoe we met elkaar omgaan. Dat je gewoon wordt aangesproken bijvoorbeeld, en dat er rekening gehouden wordt met wat je wilt en kunt. Kortom, de kern van sociale toegankelijkheid is dat iedereen gewoon welkom is.

Stichting Maatjesopmaat richt zich op mensen die naar verloop van tijd zelfstandig een contact kunnen onderhouden. Tijdens de koppeling worden zij begeleidt door een maatjescoach die gedurende het traject van zes maanden hen daarin zal begeleiden. Mocht dit niet lukken, dan wordt dit traject voor onbepaalde tijd verlengt.

Digitale toegankelijkheid

De eisen voor de digitale toegankelijkheid bloeit voort uit de WCAG. Stichting Maatjesopmaat werkt samen met AtSea Media & Design en zij zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om te voldoen aan deze eisen. Zo is op de website een voorleesfunctie en kan de lettertype vergroot worden. Video’s worden voorzien van ondertiteling en een omschrijving. Ook heeft de stichting een informatienummer die voorzien is van een 085-nummer en een simpele wachtlijn met daarin algemene informatie over de stichting. Ook is de stichting bezig met digitalisering; een voucher van economie071 is goedgekeurd om de website verder te digitaliseren. Dit jaar nog worden handige tools toegevoegd die ervoor moeten zorgen dat de website toegankelijker wordt!

Fysieke toegankelijkheid

Onderdeel en verlengstuk van de stichting is de sociale moestuin Hortus Kariva. De paden zijn rolstoelvriendelijk en op kosten van de stichting is de weg naar de tuin verhard aangelegd. Ook biedt de tuin een aantal verhoogde bakken voor deelnemers die minder valide zijn.

Voor het maatjesproject kunnen maatjes in de kennismakingsgesprekken aangeven hoe valide ze zijn. Op deze manier kan de maatjescoach nog selectiever opzoek gaan naar een maatje die in de buurt woont. Vaak is dit namelijk een drempel die de stichting wilt weghalen.

Sociale toegankelijkheid

Stichting Maatjesopmaat vind het belangrijk dat mensen goed te woord worden gestaan als ze in contact komen met de organisatie. Telefonisch is de organisatie meerdere dagen per week bereikbaar en indien men contact opneemt met de stichting volgt er altijd binnen enkele dagen een reactie. De stichting heeft ook een toegankelijke website en facebookpagina waar makkelijk informatie opgehaald kan worden.

Delen:

Meer berichten

Kerstactie 2023 – sfeerimpressie

Voor de vierde keer op rij heeft Stichting Maatjesopmaat ook dit jaar weer een kerstactie georganiseerd door mensen op een leuke manier te verrassen. Vrijwilligers

Promotievideo kerstactie 2023

­­­Voor de vierde keer op rij organiseert stichting Maatjesopmaat ook dit jaar een kerstactie door mensen op een leuke manier te verrassen. Vrijwilligers gaan in de ochtend op Tweede Kerstdag langs de deuren om onder genot van warme chocolademelk een praatje te maken. Daarnaast wordt er een verrassingstas overhandigd.

Contact

Volg ons op

Over ons

Stichting Maatjesopmaat is sinds eind 2019 actief binnen gemeente Katwijk en werkt samen met verschillende (welzijns)organisaties om eenzaamheid te bestrijden en mensen te begeleiden om weer duurzame contacten aan te gaan. 

©  Maatjesopmaat Realisatie door AtSea Design & Media
X