Verhaal: Gijsbert: Ik vind het heel fijn om iets te betekenen voor andere mensen.

Afbeelding1

Gijsbert (77) stond met tranen in zijn ogen toen vrijwilligers van Stichting Maatjesopmaat met kerst (vanaf minuut 3 in de video) voor zijn deur stonden. Zijn sportschoolinstructeur Mike had hem speciaal aangemeld voor de kerstactie, wetende dat Gijsbert alleen was. “Dat ze hier aan de deur stonden, speciaal voor mij, dat vond ik zo bijzonder,” vertelt Gijsbert ontroerd.

Begin van nieuwe fase

De kerstactie betekende het begin van een nieuwe fase in Gijsberts leven. “Na de kerstactie heb ik mezelf aangemeld als deelnemer en toen kwam ik eigenlijk in een stroomversnelling terecht,” vervolgt hij. Hij nam deel aan de cursus Creatief Leven, waar hij op zijn leeftijd nog veel heeft geleerd. “Ik ben positiever geworden en mijn zelfvertrouwen is gegroeid,” zegt hij met een glimlach. “Het is geweldig om iets te kunnen betekenen voor andere mensen.”

Herontdekken van oude hobby´s

Gijsbert herontdekte ook oude hobby’s dankzij Stichting Maatjesopmaat. Hij geniet nu van activiteiten zoals tuinieren en de fotogroep. De sociale moestuin werd een bijzondere plek voor hem het afgelopen jaar. “De vriendelijkheid en betrokkenheid van mensen daar hebben me echt geraakt,” vertelt hij. Waar hij eerder vooral kwam voor de gezelligheid en koffie, heeft Gijsbert dit jaar samen met een andere deelnemer de kruidentuin onderhouden, een nieuwe uitdaging waar hij enorm van geniet.

Zich weer nuttig voelen

“De begeleiding op de sociale moestuin heeft mijn gevoel versterkt dat ik er gewoon mag zijn,” zegt Gijsbert. “Dat is iets wat oudere mensen soms denken: ‘Ik doe er niet meer toe.’ Maar nu voel ik me weer nuttig.” Dankzij Stichting Maatjesopmaat heeft Gijsbert niet alleen nieuwe vaardigheden en zelfvertrouwen opgedaan, maar ook een netwerk gevonden waarin hij zich gewaardeerd en nuttig voelt.

Het verhaal van Gijsbert toont aan hoe belangrijk het is om betrokken te zijn in de maatschappij en hoe vrijwilligerswerk en activiteiten zoals die van Stichting Maatjesopmaat een positieve impact kunnen hebben op het leven van mensen, ongeacht hun leeftijd.

X