Over Stichting maatjesopmaat

Stichting Maatjesopmaat is sinds 2019 actief in de gemeente Katwijk. Wat begon als een burgerinitiatief is inmiddels uitgegroeid tot een professionele organisatie die zich heeft gespecialiseerd in de aanpak en preventie van eenzaamheid.
Vanuit persoonlijke passie ontstaan bij Michiel en Erik is er, met behulp van een bestuur en een vaste pool vrijwilligers, een basis gelegd waaruit de missie van Stichting Maatjesopmaat wordt nagestreefd. Inmiddels heeft de stichting zo’n 40 vrijwilligers die helpen en zo’n 90 deelnemers die op allerlei verschillende manieren betrokken zijn en een positieve boost geven aan hun sociale leven!

Stichting maatjesopmaat heeft begin 2024 een verandering doorgemaakt wat betreft de werkwijze. We organiseren nog steeds persoonlijke koppelingen, maar de voorkeur is dit via een activiteit te laten verlopen. Verder houden wij ook
rekening met de complexiteit van langdurige eenzaamheid, wanneer mensen last hebben
van eenzaamheid kunnen zij meedoen met de cursus Creatief Leven. 

Oprichters

Als vrijwilliger en tijdens een maatschappelijke stage zijn oprichters Michiel Smit en Erik Houwaart in contact gekomen met mensen die zich eenzaam voelden. Hier zagen zij de impact die eenzaamheid kan hebben. Dit inspireerde hen om met dit thema aan de slag te gaan. In de loop der jaren hebben de mannen een dieper begrip ontwikkeld van het belang van het sociaal welzijn, zowel door hun werk bij de stichting als tijdens een opleiding tot specialist eenzaamheid. Dit heeft de passie en motivatie verder aangewakkerd om zo goed mogelijke hulp te bieden! 

Medeoprichter / coördinator
Michiel Smit
Medeoprichter / coördinator
Erik Houwaart

Samenstelling

Het bestuur van stichting Maatjesopmaat bestaat uit een fanatieke kern. Aan het roer staat voorzitter Nelleke Schaap die sinds oprichting betrokken
was bij het door ontwikkelen van het beleid. Het financiële gedeelte wordt gecoördineerd door penningmeester Johannes Jonker.
Zijn doel is om een financieel gezond en toekomstbestendige organisatie te zijn en te blijven. Secretaris Alieke Jonker biedt structuur en ondersteund bij teksten, notuleren en denkt mee in het beleid.

De stichting werkt met een werkgroep die ondersteund wordt door een professionele kern, de werkgroep bestaat uit maatjescoaches en
twee coördinatoren. De coördinatoren zijn de betaalde kern die algehele voortgang bewaken en de werkgroepen voorbereiden en leiden.
De maatjescoaches zetten zich vrijwillig in en dat maakt ook deze vrijwilligersfunctie uniek en innovatief. De vrijwillige activiteitenbegeleiders bieden ondersteuning bij de activiteiten en zijn daardoor ook onmisbaar! 

X